Website design software for dating site

Gratis Website CMS Software

CMS staat voor Content Management Systeem. Een CMS-systeem is een raamwerk waarmee u eenvoudig een persoonlijke of zakelijke website kunt opzetten en onderhouden. De content op uw site bijwerken doet u, of iemand binnen uw organisatie, door in te loggen op de website. Als webmaster kunt u vervolgens artikelen wijzigen, verwijderen of nieuwe content toevoegen.

U kunt met een CMS dus overal en op elke computer uw website onderhouden zonder dat u hoeft te kunnen programmeren. Andere gratis contentmanagementsystemen die binnenkort aan deze lijst toegevoegd zullen worden zijn Django CMS en ProcessWire.

Drupal is een gratis Content Management Systeem (CMS) ontwikkeld in PHP. Het open source pakket wordt gebruikt voor zowel blogs als complete (professionele) websites.

Door de modulaire opzet kunt u starten met eenvoudige site en deze later uitbreiden met bijvoorbeeld e-commerce functies. Er zijn meer dan 20.000 modules beschikbaar op de officiele site van de ontwikkelaar waarmee extra functies bovenop het Drupal systeem geinstalleerd kunnen worden. Ook kunt u kiezen uit meer dan 1.600 thema's waarmee het uiterlijk van de site helemaal naar eigen wens aangepast kan worden.

Drupal wordt door zeer veel bedrijven gebruikt en ondersteund. Internationaal zijn onder andere MTV (mtv.co.uk) en Amnesty International (amnesty.org) gebruikers van Drupal. Ook de site van het Witte Huis (whitehouse.gov) maakt gebruik van dit CMS. Drupal heeft een zeer actieve groep gebruikers die u met raad en daad kan bijstaan als u vragen heeft.


 • uitgebreid Content Management Systeem,
 • ondersteuning van blogs,
 • gemeenschappelijk schrijven van teksten,
 • forums maken,
 • nieuwsbrieven beheren en versturen,
 • fotogalerijen,
 • uploaden en downloaden van bestanden.

Daarnaast zijn er met aanvullende modules nog veel meer mogelijkheden met Drupal. Ook deze zijn gratis te downloaden van de site van Drupal.

Joomla! is naast Drupal en WordPress een van de meest populaire CMS-pakketten van dit moment. Het pakket is geschreven in de programmeer taal PHP en maakt gebruikt van een MySQL- of MS SQL-database.

Het project is gestart in 2005 nadat ontwikkelaars zich hebben afgescheiden van Mambo. De ontwikkeling van het CMS-pakket van Mambo ligt sinds 2008 stil terwijl voor Joomla nog steeds nieuwe versies worden uitgebracht.

Ook wanneer u helemaal niet bekend bent met het installeren van een content management systeem dan kunt u met dit pakket al binnen een uur uw eigen basiswebsite ontwikkeld en online hebben.

Door extra extensies te installeren kunt u deze verder uitbreiden tot een professionele website. Er zijn meer dan 10.000 extensies beschikbaar via de catalogus op de officiele site. Grote organisaties die gebruik maken van Joomla zijn onder andere het Guggenheim museum (guggenheim.org) en Chillout Hostels (chillouthostels.com).

Omdat Joomla! standaard veel functies biedt voor het beheren van een site met meerdere personen is het pakket voor een persoonlijke website al snel te uitgebreid. Voor een persoonlijke of zakelijke site met maar enkele pagina's die niet veel meer bevatten dan een paar afbeeldingen en tekst kunt u beter een minder complex CMS zoals CMS Made Simple gebruiken.

Het Joomla!-raamwerk, de kern van het systeem, regelt alle basiselementen van een website. Zoals de ingelogde gebruikers, de rechten van bezoekers en gebruikers en het ophalen van gegevens vanuit verschillende bronnen.

Vervolgens zijn er drie elementen binnen Joomla! die geactiveerd worden door het raamwerk:

Programma's geschreven in PHP die daadwerkelijke acties uitvoeren, zoals het verwerken van nieuwsberichten van platte tekst naar HTML-geformatteerde tekst. Het belangrijkste voordeel van Components is de mogelijkheid om de website functioneel uit te breiden. Voorbeelden hiervan zijn een gastenboek, fotogalerij, downloadomgeving etc.

Modules

Blokken op de website die naast de hoofdinhoud getoond kunnen worden. Voorbeelden zijn menu's, kalenders, willekeurige afbeeldingen en recente toevoegingen.

Plugins

De inhoud van de pagina wordt door plugins bewerkt. Plugins vervangen tekst in de inhoud naar een geformatteerde tekst zonder rekening te houden met de sjablonen/templates. Een standaard bijgeleverde plugin zorgt er bijvoorbeeld voor dat een e-mailadres in de inhoud van een pagina omgezet wordt naar een code die voor spambots onleesbaar is.

Vervolgens sturen deze elementen hun uitgewerkte inhoud door naar de template, waar bepaalde teksten vervangen worden door de teksten gegenereerd door de elementen.

XOOPS is ooit begonnen als portalsysteem maar is uitgegroeid tot een volwaardig Content Management Systeem zoals Drupal en Joomla. Het pakket kan als basis gebruikt worden voor kleine, middelgrote en grote sites.

XOOPS Lite kan als persoonlijk weblog of dagboek gebruikt worden. U kunt daarvan gebruik maken na een normale installatie van bijvoorbeeld de module "nieuws". Voor een middelgrote site kunnen modules zoals "nieuws", "forum", "download", "secties" enz. gebruikt worden om een gemeenschap te vormen, waarbij ieder lid zijn steentje bij kan dragen. Er zijn voor XOOPS slechts enkele honderden modules beschikbaar, veel minder dus dan voor bijvoorbeeld Drupal en Joomla.

Voor een grote site, zoals voor een onderneming, kan er gebruik worden gemaakt van eigen modules. XOOPS is een geschikt platform voor het integreren van bestaande of nieuwe webapplicaties.

XOOPS gebruikt een relationele database (MySQL) om gegevens op te slaan,

Volledig gemodulariseerd

De modules kunnen gemakkelijk geinstalleerd, gedeinstalleerd, geactiveerd en gedeactiveerd worden,

Persoonlijke profielen

De geregistreerde gebruikers kunnen hun profielen wijzigen, thema’s uitkiezen, avatars uploaden en veel meer,

Gebruikersbeheer

De mogelijkheid om met diverse criteria te zoeken en e-mail en priveberichten naar gebruikers te verzenden.

Wereldwijde ondersteuning

XOOPS is en wordt gemaakt door een team van verschillende hardwerkende vrijwilligers over de hele wereld,

Uitgebreid rechtensysteem

Krachtig en gebruikersvriendelijk rechtensysteem dat beheerders toelaat om rechten voor elk onderdeel voor elke groep of persoon aan te passen.

Op thema's gebaseerde interface

XOOPS heeft een krachtig themasysteem. Zowel systeembeheerders als gebruikers kunnen de website met een enkele muisklik veranderen. Er zijn meer dan 200 thema's beschikbaar voor download!

Typo3 is een open source Content Management Systeem en dus gratis te downloaden. Dit pakket heeft een zeer lange historie, de eerste versie werd al in 1998 uitgebracht. Toen was het nog een commercieel pakket, sinds 2000 is de software open source.

Met Typo3 kunt u gemakkelijk, net als met andere CMS-systemen, nieuwe data aan uw site toevoegen via uw webbrowser. U hoeft het CMS-systeem maar eenmaal te installeren op uw server en daarna kunt u uw website maken en bijhouden zonder dat enige kennis van HTML vereist is.

Ook dit content management systeem kan compleet naar eigen wens uitgebreid worden door extensies te installeren. Via de officiele site zijn op dit moment rond de 6.000 extensies beschikbaar.

Grote organisaties die gebruik maken Typo3 zijn onder andere de Vara (omroep.vara.nl) en de Technische Universiteit Eindhoven (tue.nl).


 • een krachtige zoektechnologie,
 • u kunt verschillende gebruikers verschillende rechten geven,
 • bevat cachetechnologie waardoor pagina’s sneller geladen worden,
 • alle bestanden en pagina’s worden weergegeven op dezelfde manier als Windows verkenner,
 • u kunt afbeeldingen direct uploaden,
 • Typo3 zorgt ervoor dat ze geoptimaliseerd voor het web worden weergegeven,
 • u kunt direct pagina's toevoegen, verwijderen of wijzigen van naam,
 • veel uitbreidingen beschikbaar,
 • maakt gebruik van templates die u makkelijk kunt aanpassen.

CMS Made Simple maakt het mogelijk om snel en gemakkelijk een website op te zetten en de inhoud daarvan te beheren. Het is een relatief jong project, de eerste versie is in 2004 uitgebracht door Ted Kulp. In de loop der jaren zijn er meer ontwikkelaars aan het team toegevoegd.

Zoals de naam van het project al zegt focust dit pakket zich op het creeren van een optimale gebruiksvriendelijkheid. De basisversie van het systeem bevat geen geavanceerde functies maar dit maakt het gebruik en het onderhoud van de site veel makkelijker. Wanneer u wel een aantal geavanceerde functies nodig heeft dan kunt u deze via een module toevoegen. Er zijn rond de 400 modules beschikbaar via de site van de ontwikkelaar.

CMS Made Simple wordt nog niet door grote organisaties gebruikt. Een voorbeeld van een professionele site die gebruik maakt deze software is Shoesforindustry.net.


 • SEO vriendelijke URLS,
 • geintegreerde en online helpfunctie,
 • modulair uitbreidbaar systeem,
 • elke pagina kan een andere layout krijgen,
 • eenvoudig beheren van individuele gebruikers en gebruikersgroepen,
 • geschreven in PHP programmeertaal,
 • maakt gebruik van een MySQL- of PostgreSQL-database.

Website van de makers van CMS Made Simple

MODx is een open source CMS systeem. Dit gratis content management systeem maakt gebruik van PHP, MySQL en Apache.

Het CMS wordt ontwikkeld om zo flexibel mogelijk te zijn voor de gebruiker. Daarnaast zijn er extra SEO functies toegevoegd die de website makkelijker vindbaar moeten maken via zoekmachines zoals Google.


 • gratis CMS software,
 • ondersteuning van webstandaarden,
 • ondersteuning van WYSIWYG richt text editors,
 • navigatiemenu's in CSS opbouwen,
 • ondersteunt alle moderne webbrowsers,
 • zoekmachine vriendelijke URLs,
 • mogelijkheid om meta-content per pagina aan te passen voor optimale SEO,
 • API biedt ondersteuning voor Web 2.0 Ajax technologie,
 • ongelimiteerde hierarchische structuur aanbrengen in internetpagina's,
 • open source,
 • beschikbaar in de Nederlandse taal.

SilverStripe is een open source content management systeem voor kleine en middelgrote organisaties. Het standaard design van dit CMS maakt gebruik van responsive design. De website wordt dus aangepast weergegeven op tablets en smartphones voor een optimale weergave op mobiele apparaten.


 • open source content management systeem,
 • WYSIWYG-editor om eenvoudig content aan te passen,
 • gescheiden beheerdersportaal voor content auteurs en website designers,
 • geschreven in PHP,
 • zoekmachinevriendelijke website URL's.

Concrete5 is een open source CMS systeem geschreven in PHP. De ontwikkeling van dit content management systeem is al gestart in 2005, maar het wordt pas sinds 2008 aangeboden als open source software.

Het bewerken van content (teksten en afbeeldingen) op de site is zeer eenvoudig. Wanneer u als beheerder bent ingelogd kunt u direct op iedere pagina wijzigingen aanbrengen door op knop bewerken te klikken. U hoeft dus niet apart op een beheerdersportaal in te loggen en te navigeren naar de bewerkingsfunctie.

Op het gebied van gebruiksvriendelijkheid scoort Concrete5 zeer hoog, de functionaliteit is standaard wel wat minder uitgebreid dan sommige andere CMS-pakketten zoals Drupal en WordPress. Voor extra functies moet u zelf add-ons installeren. In de Concrete5 marktplaats kunt u zowel gratis als betaalde add-ons en templates downloaden.


 • open source content management systeem,
 • geschreven in PHP,
 • versiecontrole om aangebrachte wijzigingen eenvoudig terug te kunnen draaien,
 • eenvoudig metadata toevoegen aan pagina's of afbeeldingen voor SEO,
 • marktplaats waar u add-ons en templates gratis of tegen betaling kunt downloaden,
 • design compleet aanpassen met een aantal regels code.

WebGUI is een open source modulair opgebouwd CMS pakket. De software is geschreven in Perl. WebGUI is ook in het Nederlands vertaald. Het systeem ondersteunt niet alleen het publiceren van artikelen, maar ook het uitvoeren van enquetes en het creeren van een online fotogallerij.


 • gratis CMS pakket,
 • open source licentie,
 • ook in het Nederlands vertaald,
 • geschreven in Perl,
 • maakt gebruik van Apache server en MySQL database.

Umbraco is een vrij populair contentmanagementsysteem dat al sinds 2000 wordt ontwikkeld. In 2004 is de software beschikbaar gekomen onder een open source licentie.

Dit CMS wordt door grote organisaties zoals Heinz gebruikt voor het draaien van hun bedrijfssites. Het systeem biedt dan ook de functies aan die grote multinationals nodig hebben. Dit zijn bijvoorbeeld een goede ondersteuning voor meertalige websites, versiebeheer voor alle content en een uitgebreid beheersysteem voor gebruikersrechten.

Voor 19 dollar per maand krijgt u toegang tot Umbraco TV. Dit is een online catalogus van meer dan 100 video's waarin alle aspecten van dit content management systeem duidelijk worden uitgelegd, van installatie tot gebruik.

Een grote nieuwssite die gebruik maakt van Umbraco is Wired (wired.co.uk).


 • open source content management systeem,
 • content beheren via de geintegreerde WYSIWYG-editor,
 • volledige scheiding tusen content, techniek en design,
 • ondersteuning van W3C webstandaarden,
 • geschreven in C# en gebaseerd op ASP.NET,
 • werkt met de volgende databasesystemen: Microsoft SQL Server, MySQL en VistaDB.

Op de website van de ontwikkelaars van deze gratis software kunt u meer informatie vinden en kunt u de software downloaden.